21.10.2017.

Jesmo li pred novim finacijskim krahom?

Proteklo je deset godina od zadnje financijske krize. Razvijene zemlje su u međuvremenu uspješno odgovorile na pošast koja se zvala “oni su preveliki da bi propali” na taj natako da su banke jače kapitalizirane i podvrgnute strožoj regulatornoj kontroli. I dok su te reforme uspjele smanjiti rizik koji je uzrokovao posljednju krizu one su ignorirale možebitne nove rizike koji mogu prouzrokovati sljedeću financijsku krizu.

Zanimljivo je razmišljanje Williama Magnusona, objavljeno u Bloomberg Viewu, prema kojem je fintech revolucija stvorila okruženje kao stvoreno za nestabilnost i lom.

On tvrdi da su fintech društva ranjivija na brze i nepovoljne šokove od tipičnih Wall Street banaka budući da su ona mala i nediverzificirana te lako mogu potonuti pri iznenadnom tržišnom udaru.

Pored toga, fintech društva je puno teže kontrolirati od tradicionalnih financijskih društava. Budući su mnoge od njihovih tehnologija tako nove i inovativne, one mogu biti izvan vidokruga i domašaja starih i zastarjelih regulatornih struktura.

Na koncu, fintech društva još uvijek nisu uspostavila neka nepisana pravila i očekivanja kojima se vode u poslovanju kao što je to slučaj kod tradicionalnih financijskih institucija.

Svi trebaju biti svjesni da Wall Street više nije budućnost financija ali fintech jeste.

[cijeli tekst..]