27.02.2023.

EU mirovine na dugom štapu

Ovih dana svjedočimo poplavi članaka o novom modelu europske mirovine koji se od početka ove godine počinje nuditi i na našem financijskom tržištu, paneuropskom osobnom mirovinskom proizvodu iliti Pan-European Personal Pension Product (PEPP). Kao što je javnosti objavljeno ovaj model dobrovoljne mirovinske štednje namijenjen je prije svega mladim budućim zaposlenicima za koje se očekuje da će biti mobilni na europskom tržištu rada i koji bi mogli prenositi svoju mirovinsku štednju iz jedne države u drugu. Ove mirovine mogu nuditi mirovinska društva, mirovinska osiguravajuća društva, institucije za strukovno osiguranje iz drugih europskih država kao i osiguravajuća društva, investicijska društva i banke.

Ipak, kako sada stvari stoje PEPP nije nigdje u EU ozbiljno krenuo, a pitanje je i kada će.

Naravno da sam u iskušenju da malo filozofiram o socijalnom aspektu ovakvog programa i njegovom možebitnom utjecaju na još lakšu i bržu drenažu naše mlade radne snage u bogatije države jer ne vjerujem da će mladi Norvežani pohrliti na rad u našu zemlju, prije bih rekao da će biti suprotno. Ali, to je druga priča.

Dok su naša sredstva priopćavanja stidljivo ponavljala mantru o svijetloj mirovinskoj budućnosti mladih i mobilnih radnika ja bih htio samo natuknuti o razlozima zbog kojih je ova hvalevrijedna ideja još uvijek na dugom štapu.

Osnovni razlog slabom odzivu nakon lansiranja PEPPa u ožujku prošle godine leži u tome što svaka zemlja u Europi ima svoja pravila koja se odnose na mogućnost ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja. Konkretno, dok u jednoj zemlji nema ograničenja vezanih za visinu uplata u dobrovoljno mirovinsko osiguranje u drugima ona postoje. Da bi proizvod poput PEPPa imao budućnost potrebno je izgraditi novu mirovinsku strukturu koja bi premrežila cijelu EU i pružala iste uvjete za ostvarivanje dobrovoljnih mirovinskih prava poput istih ograničenja na visinu uplata ili mogućnosti izlaska iz mirovinske sheme. Očigledno, bit će potreban ogroman napor da se to postigne, a dotle će puna realizacija ideja PEPPa biti na dugom štapu.

[cijeli tekst..]