13.01.2011.

Rođeni zimi žive dulje

U novije doba prosječno trajanje života u mnogim razvijenim zemljama raste po većoj stopi od one očekivane što ima ozbiljne posljedice po buduće obveze glede mirovina. Dulji životni vijek znači dulje uživanje mirovina, koje moraju biti financijski osigurane.

Kada mirovinsko osiguravajuće društvo procjenjuje svoj rizik dugovječnosti ono zapravo procjenjuje utjecaj faktora poput spola, zdravstvenog stanja i pušačkih navika svojih osiguranika. Ali, jedan faktor se do sada zanemarivao a to je mjesec rođenja osiguranika. Iznenađujuće je da podatak o mjesecu u kojem je osoba rođena može biti važan pokazatelj o tome koliko dugo će  ona živjet. K tome podatak o datumu rođenja je  uvijek pri ruci.

 Ovo je potkrijepljeno najnovijim istraživanjem koje je proveo Swiss Re, jedan od najvećih svjetskih reosiguratelja, istražujući 220000 osiguranih osoba iz Njemačke koje su preminule u razdoblju od 2004 do 2008 godine i mjereći jakost korelacije između mjeseca rođenja i dobi u kojoj su one umrle.

Podaci pokazuju da osobe rođene na jesen i zimi naginju duljem životu od onih rođenih u proljetnim i ljetnim mjesecima. Interesantno je do kojih se odgovora došlo na pitanje što stoji iza ovog fenomena. Djeca rođena u proljetnim i ljetnim mjesecima sredine prošlog stoljeća bila su značajno lakša od onih rođenih na jesen i zimi. Naime, niska težina pri rođenju povezana je s povećanom osjetljivošću na pobolijevanje kasnije u životu. Detaljnija analiza pokazuje da oni rođeni na proljeće pokazuju veće stope smrtnosti uzrokovane bolestima srca, moždanog udara i raka želuca. 

Kao i uvijek, stvari nisu baš tako jednostavne. Poznavanje utjecaja mjeseca rođenja na dugovječnost je samo jedan od faktora, no tu su i utjecaji faktora koji su, za sada, nama nepoznati. Stoga je predviđanje trajanja budućeg života još uvijek više umijeće nego li znanost.