21.01.2011.

Mladi njemački radnici premalo uplaćuju u mirovinske fondove

Prema rezultatima istraživanje koje je proveo MetallRente fond, za račun mirovinskog fonda Njemačke metalne industrije, uplate u mirovinske fondove mladih radnika su preniske i rijetko se povećavaju tijekom vremena. 

Istraživanje je pokazalo da jedna trećina radnika, mlađih od 29 godina, uplaćuje manje od 320 eura u zaposlenički mirovinski sustav, dok 13% svih sudionika plaća samo minimalni iznos. Nadalje, samo 4% članova mlađih od 19 godina i 8% od ukupnog broja članova povisuje svoje doprinose tijekom vremena.

 Prema riječima vodstva MetallRente fonda, utvrđeni trend daje mladim ljudima iluziju da stvaraju pričuvu za mirovinu dok je u stvarnosti njihova štednja nedovoljna. Istraživanje je zaključilo da su mladi općenito spremni da štede za mirovinu ali su isto tako previše samouvjereni kada je u pitanju njihovo poznavanje ove problematike i njihovih nastojanja glede štednje.

Isto tako, fond smatra da fokusiranje njemačke vlade na poreznim poticajima za dobrovoljno mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje neće pomoći u stvaranju dovoljnih dodatnih mirovinskih sredstava bez snažnog zaposleničkog mirovinskog stupa. Oni smatraju da bi se iste poticajne mjere trebale koristiti na svim mirovinskim razinama. Poručuju, da bi svi poslodavci koji su aktivni na polju zaposleničkih  mirovina trebali više poraditi na informiranju i educiranju te utjecati na mlađe zaposlenike da započnu sa adekvatnim uplatama u svoje mirovinske programe.