15.03.2012.

Koliko smo stvarno stari- kronološka i biološka dob

Niste li barem jednom čuli kako se za neku stariju osobu kaže da izgleda mlado. Ta razlika u percepciji starosti posljedica je nepodudaranja kronološke i biološke dobi.

Kronološka dob je naprosto vaša dob u godinama, dok je biološka dob vaša dob na staničnoj razini. Te dvije dobi izražene u godinama ne moraju biti nužno iste. Na biološku dob utječu razni faktori načina života poput prehrane, tjelesne aktivnosti, dodatak prehrani, antioksidativni status ili stres. Drugim riječima, kvaliteta života odnosno način izbora života na dnevnoj bazi mogu znatno ubrzati ili pak usporiti proces biološkog starenja. Proces biološkog starenja mjeri se biološkim markerima poput elastičnosti kožnog tkiva, gustoće kostiju, vida ili tjelesne mase. Širom svijeta postoje mjesta koja su poznata po dugovječnom stanovništvu. U Evropi je poznato da na Sardiniji živi neuobičajeno velik broj stogodišnjaka.

Istraživanja pokazuju da na dugovječnost, između ostaloga, značajno utječu naše prehrambene navike, vrijeme provedeno u prirodi i zdrav društveni i obiteljski život. Razumijevanje i shvaćanje razlike između kronološke i biološke dobi te uviđanje da sami možemo utjecati na taj proces pomaže nam u izboru onih dnevnih aktivnosti i ponašanja koja mogu s velikom vjerojatnošću pokrenuti proces usporavanja starenja.

Svi oni koji žele preuzeti osobnu odgovornost za vlasto zdravlje i poboljšanje kvalitete svoga života mogu potražiti savjet u MEDINET Centru zdravlja / MEDINET Health Centre. Svima koji se pozovu na ovaj članak Centar odobrava popust od 10% na sve svoje programe.