05.12.2010.

Jesu li nekretnine doista osiguranje od inflacije?

Industrija nekretnina dovela je u pitanje staru maksimu da je ulaganje u nekretnine dobra zaštita od inflacije. Na proslavi petnaeste godišnjice udruženja nizozemskih institucionalnih ulagača u nekretnine rečeno je da nekretnine nude prednosti diversifikacije portfelja i relativno visok i stabilan novčani prinos. No, dugoročno ulaganje u nekretnine ne predstavlja jako dobru zaštitu od inflacije.

Nizozemski mirovinski fondovi u prosjeku alociraju oko 10% svoje imovine u nekretnine i najčešće to opravdavaju tvrdnjom da je to potrebno zbog zaštite portfelja od inflacije. Ipak, prema, njima, stvarni rezultat je razočaravajući.

Naime, premda prihod od iznajmljivanja nekretnine raste s inflacijom sama vrijednost imovine ne raste s porastom inflacije. Tipičan primjer koji potkrepljuje prethodne tvrdnje nalazi se u novijim kretanjima na američkom tržištu gdje je vrijednost nekretnina naglo pala usprkos inflaciji.

Idealno, nekretnine bi trebale osigurati pozitivan i stabilan povrat i u lošim i u dobrim vremenima, dobru likvidnost i osiguranje od inflacije. Prema riječima profesora Van Goola sa Sveučilišta u Amsterdamu, direktno ulaganje u nekretnine ima najbolje karakteristike glede niske korelacije sa drugim klasama imovine i povrat na ulaganje koji nije spektakularan ali je stabilan. Ono pomaže u izglađivanju šokova koji su posljedica volatilnosti ostalih klasa imovine.