19.12.2010.

Generacija Y nedovoljno štedi za mirovinu

Svijet je ušao u novu ekonomsku normalu koja je karakterizirana malim plaćama, nesigurnim zaposlenjem i sve većim pritiskom na mirovinske sustave. Sve bi ovo moglo imati značajne posljedice na buduće mirovne mnogih zaposlenika. Američka konzultantska kuća AON objavila je analizu koja otkriva da je zbog ovakvih trendova generacija Y (to su oni sada u dobi između 18 i 30 godina) posebno rizična usprkos tome što pred sobom ima najviše vremena za štednju.

Uslijed nedovoljnog sudjelovanja u mirovinskim programima sa definiranim doprinosima, niskih stopa štednje i visokih stopa podizanja gotovine, osam od deset radnika iz generacije Y neće moći zadovoljiti svoje financijske potrebe tijekom umirovljenja ako značajno ne povećaju svoju štednji i ulagačko ponašanje. Prema njihovim procjenama, nakon uključivanja očekivane inflacije, radnici generacije Y bi trebali imati na svojim mirovinskim osobnim računima iznos koji bi trebao odgovarati devetnaestostrukom iznosu zadnje plaće, da bi održali u mirovini sadašnji životni standard. AON-ovo  istraživanje pokazuje da su zaposlenici ove generacije na putu da akumuliraju svega dvanaestostruki iznos, što znači da im nedostaje jedna trećina potrebnog iznosa. Situacija je puno gora za radnike koji nisu uključeni u mirovinske programe svojih poslodavaca.

Možda će se nekome učiniti čudnim što pišući o mirovinskoj problematici govorim o stranim iskustvima a ne domaćima. No razlog tome više je nego trivijalan. U svijetu se tome pristupa ozbiljno i postoje dovoljni statistički podaci da bi se mogli izvući zaključci o mirovinskim trendovima. Budući da je svijet u velikoj mjeri globaliziran, ovi trendovi će imati veliki utjecaj i na naš život bez obzira prihvatili mi to ili ne. Najbolji dokaz tome je naše ponašanje u tekućoj svjetskoj krizi. Najprije nas je premijer ubjeđivao da ona nema nikakve veze sa nama i da mi stojimo super da bi nedugo nakon toga izrekao famoznu izjavu „da smo u banani“.

Da, mi smo u banani ali on nije. On se osigurao za svoje umirovljeničke dane. I iz ovoga moramo izvući pouku. Naša buduća mirovina naš je život, a za život se treba boriti. Kada to shvatimo naša borba će dobiti čvrste temelje za djelovanje i na osobnom i na društvenom planu.