27.12.2012.

Proricanje dugovječnosti s poda

man and his dog

Brazilski istraživači otkrili su zanimljivu vezu između sposobnosti osobe da se sjedne i podigne s poda i njene dugovječnosti. Istraživanje provedeno na više od 2000 osoba u dobi od 51 do 80 godina pokazalo je da su osobe koje su pale na tome testu imale 6,5 puta veću vjerojatnost da umru u narednih 9 godina od onih koje su na testu bile uspješne.

Test se sastojao u tome da su ispitanici trebali sjesti na pod iz uspravnog položaja i zatim se opet podići u uspravni položaj. Brzina nije bila faktor koji se ocjenjivao. Što je osoba trebala više podupiranja tokom podizanja to je ocjena aktivnosti bila niža. Više od polovice ispitanika dobi od 76 do 80 godina pali su na tom testu. Ne iznenađuje da je oko 70 posto onih ispod 60 godina na testu imalo odličan rezultat.

Ovaj jednostavan test pokazuje koji je odnos snage mišića koju osoba posjeduje i njene tjelesne težine. Otprije je poznato da je aerobni fitness jako povezan sa dugovječnosti no sada je potvrđeno da visoka tjelesna elastičnost ne utječe samo na uspješno izvršavanje dnevnih aktivnosti već ima i blagotvoran učinak na produljenje životnog vijeka.