02.02.2013.

Uspjeh ulaganja ovisi o diverzifikaciji

Eggs

Financijska nepismenost je veliki problem s kojim se susreću sva društva u svijetu. Suprotno našim očekivanjima, to vrijedi i za tako razvijene zemlje kao što su Sjedinjene Države. Prema rezultatima istraživanja koja je provela američka regulatorna komisija, Securities Exchange Commission, Amerikanci pokazuju veliki stupanj financijske nepismenost odnosno slabo poznavanje osnovnih financijskih koncepata. Posebno je uočeno da veliki broj ulagača ne razumije pojam diverzifikacije te da nisu dovoljno svjesni uloge troškova ulaganja i njihovog utjecaja na povrat na ulaganja.

U kolokvijalnom žargonu diverzifikacija se najčešće dovodi u vezu sa uzrečicom da „ne treba sva jaja stavljati u istu košaricu“. No poanta nije u tome da se ulagačka i mirovinska štednja investira  u veći broj dionica već da se postigne miks različitih vrsta imovine koje će se, tokom vremena, ponašati različito jedna od druge. 

Kao najbolji primjer diverzifikacije može poslužiti nedavno razdoblje od 2000 do 2010 godine, koje se u Americi zove „izgubljena dekada“. A evo i zašto. Onaj koji je u tome razdoblju ulagao u S&P 500 dionički indeks američkih dionica  zaradio je u prosjeku 1,4% na godišnjoj razini. S obzirom da je to manje od razine inflacije koja je bila u tome razdoblju, ukupno gledajući investitor je bio na gubitku.

Ova situacija bi se bila popravila da se ulaganje diverzificiralo između različitih vrsta dionica i obveznica. Prema nekim izračunima, da se u istom razdoblju ulagalo u omjeru 60 posto u dionice i 40 posto u obveznice zaradilo bi se u prosjeku 7,8 posto na godišnjoj razini.

Možda će se nekome učiniti besmislenim pričati o ovome u našoj situaciji gdje su financijska tržišta u povojima no imajmo na umu da ćemo za manje od pola godine biti u Evropskoj uniji i da će se naše mogućnosti glede financijskog planiranja stubokom promijeniti. Za to treba biti spreman.