03.04.2022.

Povratak životnih renti?

Situacija sa pandemijom kovida-19, kriza na istoku Europe i problemi sa održavanjem opskrbnih lanaca rezultirali su velikom nestabilnošću dioničkog tržišta, ali izgleda i nekim novim pogledima na planiranje mirovine, barem u SAD-u. Svjedoci smo rasta inflacije na Zapadu uz uporno zadržavanje kamatnih stopa na niskim razinama. Podsjetimo da je inflacija u SAD-u dosegla najviše vrijednosti u posljednjih 40 godina. Pitanje je kako se snaći u ovoj “novoj normali”.

Razumljivo je što budući i sadašnji američki umirovljenici pokušavaju maksimalno zaštititi svoju ušteđevinu koju su spremili za financiranje mirovine.

Prema studiji Protected Retirement Income Study objavljenoj u prosincu prošle godine, a koja je obuhvatila više od dvije tisuće investitora u dobima od 45 do 75 godina, čak 85 posto ipitanika je izjavilo da su zainteresirani za životnu rentu.

Ono što je posebno zanimnljivo je da su u SAD-u najzabrinutije za svoju financijsku budućnost upravo žene. Očigledno, žene su podnijele najveći teret u pandemiji boreći se sa svojim obavezama na radnom mjestu i obavezama vezanim za obitelj. Stoga nije neobično što posebno one iz ove krize izvlače neke nove zaključke koji se tiču njihovih financijskih planova.

Očigledno, traži se takav financijski instrument koji će osigurati fiksni prihod tokom cijeloga života, a to pruža životna renta. Treba vidjeti hoće li se ovaj trend proširiti globalno te probuditi i naše umrtvljeno tržište životnih renti.