27.04.2011.

Čeka li nas mirovinski tsunami?

Živimo u maloj i zapuštenoj zemlji gdje ljudi nisu nikada mogli pošteno zaraditi i uštedjeti neku imovinu za starost. Gotovo jedini način da se dođe do nečega bilo je golo i surovo otimanje i to uglavnom od susjeda. Kako stvari sada stoje ništa ne upućuje na to da će se situacija promijeniti na bolje. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje iz ožujka 2011. godine, 43% korisnika mirovina primalo je mirovinu manju ili jednaku iznosu od 2000,00 kuna. Drugim riječima skoro polovica umirovljenika živi s mizernim mirovinama i opravdano strahuje da može ostati i bez toga ovisno o tome tko će i kada će se odlučiti za novi ciklus otimačine. Stvari se kompliciraju budući da globalni trendovi ne idu na ruku demografski starim i tranzicijskim državama poput Hrvatske. Pesimizam se uvukao čak i među najrazvijenije.

Prema anketi koju je na 1005 odraslih proveo Haris Interactive četiri od deset zaposlenih Amerikanaca je izjavilo da si neće nikada moći priuštiti da ode u mirovinu. K tome, 55% njih uopće ne zna koliko bi im bilo potrebno sredstava za mirovinu. Možda je najzapanjujuće  otkriće da si 56% Amerikanaca uopće ne može priuštiti da štedi za starost! Rezultati ankete ukazuju da su Amerikanci na početku ozbiljne mirovinske krize. Amerikanci ne znaju kako se pripremiti za suton života a mnogi na to niti ne pomišljaju budući da se bore sastaviti kraj sa krajem.

Iz svega prethodnoga može se izvući samo jedna preporuka: počnite planirati osiguravanje sredstava za svoju mirovinu ili će vas pomesti mirovinski tsunami!