21.03.2012.

Što manje dugova to više uživanja u mirovini

Američki Institut za istraživanje zaposleničkih mirovina nedavno je objavio rezultate ankete o mirovinskom povjerenju  za 2012. godinu čiji su rezultati vrlo pesimistični. Tek 14 posto ispitanika izjavilo je da će imati dovoljno novaca da žive udobno u mirovini. Amerikance financijski najviše zabrinjava neizvjesnost vezana uz zaposlenje. Tako je 42 posto ispitanika izjavilo da ih brine nezaposlenost dok ih je 28 posto uvjereno da će moći naći posao kad god će ga trebati.

Veliki broj radnika izjavio je da nije dovoljno uštedio za mirovinu. Njih 60 posto izjavilo je da im ukupna ušteđevina iznosi manje od 25000 dolara, isključujući vrijednost njihove imovine i očekivanih mirovinskih naknada. No ispitanici, njih 62 posto, kao najveći problem vide visinu njihove trenutne zaduženosti.

Postotak zaposlenika koji su izjavili da nemaju problema sa svojim dugom i da su sigurni da će imati dovoljno sredstava za ugodnu mirovinu pet puta je veći od postotka za radnike koji su rekli da imaju problema s dugom.

Rezultati ankete upućuju na zaključak da najsigurniji put u mirovinu bez stresa ide preko rješavanja dugova prije umirovljenja. Ovaj zaključak mogao bi biti univerzalan i vrijedi i za nas: što manje dugova to više uživanja u mirovini.