15.07.2012.

Obiteljska skrb online

Kada se radi o skrbi za starije, bolesne i nemoćne najveći teret, uglavnom, podnose članovi najuže obitelju. Svaki slučaj priča je za sebe i samo članovi najuže obitelji znaju što su sve podnijeli i kojim sredstvima su se služili da bi oni o kojima su se skrbili imali koliko toliko dostojan život. Naša javnost nije previše senzibilizirana za ovakve teme a trebala bi biti, budući da se s ovim problemima susreće dobar dio naše populacije. Sada je već svima jasno da se svatko mora prvenstveno brinuti sam za sebe a tek onda tražiti pomoć od države. I premda je svima sve jasno i dalje je starost i briga za starije izvan fokusa naše javnosti. Valjda se misli da država nema novaca ni za mlade a kamoli za starije. Stoga se obitelj treba sama snalaziti u rješavanju problema vezanih za brigu za starije osobe. Možda nije iznenađujuće ali Internet i ovdje može biti od velike pomoći. Kao i uvijek, u nedostatku domaćih podataka i informacija, dobar pokazatelj mogu biti neka strana iskustva. Pew Interenet Project i California HealthCare Foundation sproveli su istraživanje čiji cilj je bio otkrivanje ključnih faktora u poboljšanju nivoa skrbi za stariju populaciju.

Prema njihovom izvještaju, 30 posto odraslih Amerikanaca pomaže svojim najmilijima u ostvarivanju njihovih potreba ili kućanskim poslovima, vođenju financija, dogovaranju raznih vanjskih usluga ili ih redovito obilaze da vide kako su. Većina ih brine za odrasle poput svojih roditelja i supružnika, ali postoji i mala grupa osoba koja se brine za dijete koje je ima invaliditet ili ozbiljne zdravstvene probleme. Statistički to izgleda ovako:

  • 24 posto odraslih Amerikanaca brine za odrasloga
  • 3 posto odraslih Amerikanaca brine za dijete s ozbiljnim zdravstvenim problemima
  • 3 posto odraslih Amerikanaca brine i za odrasloga i za dijete
  • 70 posto odraslih Amerikanaca ne skrbi za svoje najmilije

Osam od deset pružatelja skrbi, njih 79 posto, ima redovit pristup Internetu. Od ovih, 88 posto traži online  zdravstvene informacije, i to u puno većoj mjeri od ostalih internetskih korisnika, o svim zdravstvenim pitanjima od određenih tretmana do terminalnih odluka.

Istraživanje je pokazalo da oni koji brinu o drugima koriste Internet kao značajno oruđe u upravljanju obiteljskom brigom i zaštitom starijih i nemoćnih. Pružatelji skrbi ne zadovoljavaju samo fizičke i emocionalne potrebe svojih najmilijih već i one koje se tiču različitih informacijskih potreba, a Internet je tu ključni faktor.