17.09.2012.

Dugovječnost i vitamini

Zadnjih godina smo svjedoci pravog poslovnog buma u prodaji vitamina kao spasonosnog rješenja za usporavanje procesa našeg starenja. Po mojoj „odokativnoj“ procjeni već sada se broj apoteka značajno približava broju kafića i nije sigurno tko će u ovoj utrci pobijediti. Veliki biznis je na dobrom putu da još jednom inkasira na prirodnoj čovjekovoj želji da poživi što dulje, ako već nemože živjeti vječno.

Već godinama, većina stručnjaka koji se bave problematikom starenja i zdravlja tvrde da tajna uspješnog i zdravog starenja leži samo u uravnoteženoj prehrani i da raznorazni vitaminski dodaci nisu preporučljivi. Ipak, najnovija istraživanja pokušavaju sugerirati da neki vitamini, ponajprije oni koji bi se mogli razvrstati u grupu antioksidansa poput C vitamina ili E vitamina, pomažu u usporavanju procesa starenja i poboljšavaju zdravlje starijih osoba.

Po jednoj teoriji, antioksidansi neutraliziraju stanična oštećenja uzrokovana djelovanjem slobodnih radikala koji se stvaraju kao rezultat staničnog metabolizma i djelovanja vanjskih faktora poput zagađenja ili nezdravih kemikalija u prehrani. Oštećenje jedne stanice lančano se prenosi na susjedne stanice a antioksidansi poput vatrogasaca nastoje ugasiti širenje oštećenja uzrokovana djelovanjem slobodnih radikala. 

Neke novije studije, provedene 2007. godine pokazale su povezanost antioksidansa i zdravlja ispitanika. Jedno istraživanje provedeno 2003. godine pokazalo je povezanost ranije smrtnosti starijih osoba sa niskom koncentracijom C vitamina u krvi. Druga  studija je pokazala da je uzimanje E vitamina  u razdoblju od dvije godine smanjilo rizik srčanog poboljevanja skoro do 40 posto. Ipak, analiza 19 studija vitamina E, provedena 2005. godine, pokazala je da su sredovječne i starije osobe, koje su uzimale 200 IU vitamina E, imale veću smrtnost od osoba koje nisu uzimale E vitamin. Opći zaključak istraživača je da većina osoba dobiva dovoljne količine vitamina E u njihovoj prehrani i da ih nije potrebno uzimati kao dodatke prehrani. 

Nema čvrstih dokaza da antioksidansi mogu utjecati na povećanje dugovječnosti, premda pojedini stručnjaci naglašavaju da upotreba C vitamina može smanjiti rizik od poboljevanja u visokoj starosti. Danas mi neznamo koji se vitamini trebaju koristiti, u kojim dozama, koliko dugo i slično. Kritičari naglašavaju da do danas nisu provedena ključna istraživanja koja bi dokumentirano pokazala utjecaj vitamina na usporavanje procesa starenja. Osim toga, teorija slobodnih radikala nije kruta činjenica već samo jedna od brojnih teorija o tome zašto starimo. 

Stoga, želite li živjeti dulje i biti dobrog zdravlja u starosti, nemojte bacati novce na vitaminske dodatke prehrani već se nastojte baviti tjelesnim aktivnostima, vodite računa o svome zdravlju i kvalitetno se hranite.