30.12.2011.

Lagodna mirovina ostade sanak pusti

Amerikanci su više nego ikada prije u povijesti nervozni i nepripremljeni za odlazak u mirovinu. Anketa za anketom samo potvrđuje predviđanje da ljudi pokušavaju odgoditi odlazak u mirovinu čim kasnije, da planiraju raditi tokom umirovljenja te da se mire sa znatno nižim budućim standardom života od onoga kojeg su imali prije umirovljenja.

Prema podacima koje je objavio američki Employee Benefit Research Institute, 46 posto od svih američkih radnika ima na svojim mirovinskim računima manje 0d 100.000 dolara, a njih 29 posto ima manje od 1000 dolara na svojim računima za mirovinu. Zadnji statistički podaci govore da već sada jedna od šest starijih osoba u Americi živi ispod granice siromaštva. 

Danas u SAD-u ima 40 miliona starijih osoba, a predviđa se da će ih do 2050 godine biti dvostruko više. To će imati za posljedicu veće porezno opterećenje sustava, veću potrebu i pritisak na sve javne servise i što je također značajno starija populacija će biti konkurencija mlađima na tržištu rada.

Mi nismo Amerika ali globalni trendovi su, usprkos očiglednom svjetskom kaosu, prilično jasni i oni mlađi koji su sada na tržištu rada o ovome moraju itekako voditi računa.