04.01.2012.

Ulaganje vođeno obavezama- mit ili hit?

Prema rezultatima ankete koju je provela SEI, globalna konzultantska tvrtka za ulaganja, danas gotovo dvije trećine mirovinskih fondova iz cijeloga svijeta koristi strategiju ulaganja vođenog obavezama (Liability Driven Investment).  Konkretno, danas 63 posto fondova koristi LDI strategiju dok ih je u 2010. godini istu koristilo 50 posto a 2007. godine tek 20 posto. To je posljedica velike tekuće volatilnosti kapitaliziranih shema koja prisiljava fondove da donose investicijske odluke koje usklađuju imovinu s obavezama mirovinskih shema.

Odgovori 100 anketiranih mirovinskih upravitelja iz SAD-a, Kanade, Nizozemske i Velike Britanije otkrivaju da je u posljednje 4 godine došlo do bitne promjene u poimanju uspjeha u upravljanju fondovima. Mjerilo uspješnosti upravljanja mirovinskim fondom u 2011. godini je „povećanje vrijednosti kapitalizacije fonda“ dok je u 2007. godini  to bio „apsolutni povrat portfelja“.

Što se tiče alokacije imovine, anketa je pokazala da su dugoročne obveznice još uvijek omiljena LDI strategija koju je koristilo 74 posto fondova, iako to predstavlja značajan pad u odnosu na 98 posto koliko ih je istu koristilo u 2007. godini.

Kratkoročne novčane transakcije koristilo je 40 posto fondova, što je značajan porast u odnosu na 26 posto koliko je zabilježeno u 2009. godini.

Meni ovi podaci govore samo jedno- mit o vlastitoj brizi za mirovinu i skrb za starost, putem privatnih mirovina, počinje se urušavati. Na kraju krajeva opet će sve završiti sa financiranjem mirovinskog sustava od strane države. To samo po sebi ne bi trebalo biti loše, pod uvjetom da država nađe lijeka za razne parazite koji su se namnožili i koji ometaju uspostavu i funkcioniranje transparentnog i pravednog mirovinskog sustava.