28.03.2013.

Mirovine i mitovi

elderli couple

Od davnina pa do današnjih dana provijava misao da se misteriozna energija za nadahnuća, otkrića i djela koja se nalazi u mitovima svih naroda nalazi također univerzalno u svim ljudskim bićima. Ljudi u čijim se vlastitim životima događaju iste teme poput onih mitoloških pomišljaju da kreativni i duhovni život pojedinca utječe na izvanjski svijet isto toliko koliko i svijet mitova utječe na pojedinca. Pogotovo su stari Grci bili majstori u tome da   istine umataju u mitove u cilju lakšeg promicanja svakodnevnih istina.

 Danas postoji mišljenje da su svi ti mitovi zapravo velike laži. Nietzscheov Zaratustra bi rekao „Bogovi su mrtvi“! Isto bi se moglo kazati i za mitove vezane za mirovine.

 Mit #1. Milionček će mi garantirati mirnu starost

Nažalost, to ne mora biti tako sigurno. Pogledajmo što ste mogli kupiti s 1 milionom prije dvadesetak godina a što danas, inflacija čini svoje. To znači, isto tako, da današnji milion neće vrijediti isto nakon slijedećih dvadeset godina.

Osim toga vrijednost jednog miliona ovisit će o mnogim faktorima kao što je brzina njegovog trošenja i iznos povrata na ulaganja milionskog portfelja, da spomenemo samo one najvažnije.

Netko tko može postići kamatu od 6% godišnje i tokom 20 godina troši 100.000 kuna godišnje mora u banci imati položen 1,1 milion kuna. Može li netko živjeti štedljivije i trošiti pod istim uvjetima 50.000 kuna mora u banci imati položeno samo polovinu prethodnog iznosa.

Ali što ako se na tržištu ne može postići ciljana kamatna stopa? Nije nemoguće da kada se priključimo Evropi kamatna stopa bude oko 2%. Tada bi u prethodnoj štedljivoj varijanti trebali imati u banci polog od nešto više od 800.000 kuna.

Mit#2. Zaštedjet ću novce preseljenjem u manju nekretninu   

Ovo je česti način razmišljanja osoba koja se spremaju u mirovinu ili su već umirovljene. One misle da će preseljenjem u manji stan ili neku drugu nekretninu smanjiti svoje mjesečne izdatke, no to ne mora biti tako. Naime, preseljenje zahtijeva neke izdatke vezane za preinake ili uređenja novog doma a nije česti slučaj da se sa ostatkom gotovine kupuje novi auto, na primjer. Oni okretniji mogu razmišljati o kupovini manje nekretnine koju bi iznajmljivali i na taj način povećavali svoj mjesečni dohodak. No pri tome im se može dogoditi da se nađu u poreznim škarama s novom nekretninom. Ako nas ne zakači Linić danas može nas zakačiti buduća evropska harmonizacija poreza na nekretnine sutra!

„Bogovi su mrtvi“!