26.09.2017.

Najisplativije ulaganje je ulaganje u vlastito zdravlje

doctor at workPrema podacima koji su iznijeti u Bloomberg News-u, par 65 godišnjih umirovljenika koji su otišli u mirovinu ove godine trebat će 275.000 američkih dolara da pokrije troškove svoje zdravstvene zaštite tokom svoga umirovljeničkog života! Ova zadivljujuća cifra je oko 6 posto veća od one prošlogodišnje. Pojedinačna troškovi će iznositi polovicu ovog iznosa, premda će trošak za žene biti nešto veći od onoga za muškarce budući da one žive dulje. Moglo bi vam se učiniti da su novčani iznosi visoki no ove projekcije ne uključuju troškove boravka u domu za starije i nemoćne i troškove dugoročne njege!

Pa kakve to veze ima sa nama u Hrvatskoj. U današnjem svijetu koji teži globalizaciji  i harmonizaciji ono što najrazvijeniji rade danas to ćemo mi raditi za tridesetak godina. Očigledno, troškovi zdravstvene zaštite će najvjerojatnije rasti i ubuduće.

No, bez obzira jeste li vrlo mladi ili u najboljim godinama vaša umirovljenička očekivanja trebaju biti usmjerena na putovanja i posjet gradovima koje želite upoznati, na učenje stranih jezika ili čitanje ili pisanje knjiga a ne na tjeskobno razmišljanje kakvog ćete zdravlja biti za 10, 20 ili 30 godina. Poklanjanje pažnje svome tijelu i duši danas znači više novaca za lijepe stvari sutra. Stoga, najbolje ulaganje koje netko može učiniti danas je ulaganje u vlastito zdravlje, ako je moguće.