28.09.2017.

Zloupotreba starijih

Stari čovjek sa lupomŠto se to dešava sa nama? Onda kada im je najpotrebnije i kada su najranjiviji, sve veći broj djece i unuka navaljuju na svoje ostarjele roditelje otimajući im njihovu ušteđevinu spremljenu za starost. I ne samo to, otimaju im njihovu samostalnost.

Tipično, kći ili sin zabrinuti za mentalno zdravlje svoje majke odlučili su konačno nešto poduzeti.  Pomogli su spremiti svoju 88 godišnju majku u dom za starije i nemoćne osobe, preuzeli su plaćanje troškova smještaja i života u domu. Ali, isto tako, preuzeli su i njene financijske poslove, tekuće račune i štedne knjižice. I dok djeca tvrde da sve rade u najboljem interesu svoje majke ona se osjeća izdanom i bespomoćnom. Ne znam kako je to kod nas, ali mnogi u Kanadi tvrde da je  financijsko iskorištavanje starijih osoba poprimilo endemijske razmjere. To može imati razmjere od uzimanja nekoliko dolara iz bakinog novčanika do otimanja cjelokupne imovine. Ima situacija kada su stariji prodali svoje kuće i stanove i koji su doslovno ostali na cesti jer su im djeca uzela svu imovinu.

I u svijetu i kod nas ovakve situacije postaju sve češće i čini se idu prije na gore negoli na bolje. Populacija osoba starijih od 65 godina postaje najbrže rastući segment društva, ali to ne prati socijalna politika zbrinjavanja starijih osoba u javnim institucijama. To pak posljedično pojačava pritisak na članove obitelji i može voditi rastu zloupotrebe starijih osoba.  Mreža za financijsku zaštitu starijih osoba  u SAD-u predviđa da će uzimanje novaca od mame i tate prerasti u “zločin stoljeća”. Da ne bi bilo zabune, ne postoji niti jedna kultura u svijetu u kojoj se ne događa zloupotreba starijih. To je financijska i psihološka zloupotreba, a kada ona nije djelotvorna pretvara se u fizičku.

Naravno, hvatanje u koštac sa takvim iskorištavanje je sve samo ne jednostavan zadatak. Kako stručnjaci poput pravnika ili zdravstvenog osoblja mogu utvrditi kada i u kojim slučajevima odrasla djeca iskorištavaju ostarjele roditelje, a kada ona uvode nužna ograničenja prema onima koji nisu više sposobni skrbiti sami o sebi. Kako se društvo ponaša i što poduzima u cilju zaustavljanja zlostavljanja ili pomaganja starijim roditeljima da iziđu na kraj sa svojom novom situacijom i ulogom kada su stariji uhvaćeni u mrežu bolne borbe za prevlast sa svojom djecom?

Nažalost, naše društvo uglavnom reagira samo na grubu silu, a rješavanje problema nježnih i nemoćnih stariji osoba prepušta se majci prirodi.