17.06.2011.

Skrb za roditelje košta novaca i karijere

Prema rezultatima novog istraživanja koje su zajednički proveli američki osigurateljni div MetLife, Američka udruga za skrb i Medicinski fakultet u New Yorku, gotovo 10 miliona odrasle djece starije od 50 godina skrbi za svoje ostarjele roditelje. Prosječni trošak skrbi procijenjen je na 300,000 dolara u izgubljenim plaćama i naknadama po osnovi socijalne sigurnosti.

Od ukupnog broja ispitanika koji skrbe za svoje roditelje oko jedne četvrtine je izjavilo da su financijski pomagali svoje roditelje. Četvrtina zaposlenih žena u radnom odnosu pružala je roditeljima osnovnu skrb poput oblačenja, hranjenja i održavanja osobne higijene. Prema istom istraživanju žene su izgubile više prihoda od muškaraca, budući da su one češće ostavljale posao ili radile skraćeno zbog  skrbi za svoje roditelje. Osim toga, studija je utvrdila da su davatelji skrbi proigrali mnoge prilike za promaknućima, poslovnim putovanjima, edukacijom i bolje plaćenim poslovima zbog preuzimanja odgovornosti i brige za skrb svojih roditelja.

Istraživanje koje je 2009. godine provela Američka udruga za skrb pokazalo je da 66% ljudi koji pružaju skrb kasne na posao ili odlaze ranije s posla zbog njege starijih. Danas više Amerikanaca brine za svoje majke nego li za djecu. Među davateljima skrbi njih 26% brine za svoje majke a samo 14% ih brine za vlastitu djecu.

Još k tomu, studija ne uzima u obzir mnoge Amerikance mlađe od 50 godina koji se brinu za neku odraslu osobu. Istraživanje provedeno 2009. godine procjenjuje da ima 43,5 miliona Amerikanaca koji se skrbe za nekoga u dobi od 50 godina ili starijih.