12.07.2011.

Švicarskim mirovinskim fondovina nedostaje “iskrenost i poštenje”

Na ovom portalu mogli ste pročitati pregršt informacija o stanju dobrovoljne mirovinske industrije u našoj zemlji. Da je u mizernom stanju i prepuna što objektivnih a što subjektivnih problema to znamo. Neće nas utješiti, ali je dobro znati da i u najrazvijenijim zemljama počinju otvoreno govoriti o svojim problemima. Posljednja financijska kriza do temelja je uzdrmala povjerenje u financijsku industriju i trebat će puno truda i angažmana da se ono, ako ne povrati a ono barem svede na prihvatljivu razinu. U tome svjetlu interesantno je pogledati kako se ponašaju mirovinski fondovi u jednoj od najbogatijih zemalja svijeta.

Nedavno je u Zurichu održana prva Swiss Pensions Conference u organizaciji Swiss CFA Societyja. Najzanimljivija je bila poruka koju su tamo iznijeli predstavnici mirovinskih fondova. Prema njima, švicarskom drugom stupu potrebno je malo više iskrenosti i poštenja kako u odnosu na ono što on obećava svojim članovima tako i u pretpostavkama koje se tiču povrata na ulaganja.

Čelni čovjek udruženja švicarskih mirovinskih fondova na sastanku je rekao da bi u izračunima naknada volio vidjeti realističnije pretpostavke na kojima se temelje naknade posebno imajući u vidu sadašnje ekonomsko okruženje kojim dominiraju niske kamatne stope. Na sastanku je rečeno i da mirovinski fondovi ne vode poštenu igru kada su u pitanju njihova zajamčena obećanja budući da se tu radi samo o nominalnim garancijama bez indeksacije.