10.09.2011.

Nizozemski mirovinski dogovor pod upitnikom

Rješavanje mirovinske problematike svugdje je vruća tema pa tako i u najrazvijenijim državama. U socijalno osjetljivim državama ona se rješava u međusobnom dijalogu vlade i socijalnih partnera. No i kada izgleda da je dogovor postignut još uvijek ostaju neke sumnje koje su prepreka za okončanje dogovora.

 Tako je i u Nizozemskoj, zemlji poznatoj po brizi za svoje građane.  Nizozemski mirovinski dogovor koji je postignut pregovaranjem socijalnih partnera i vlade mogao bi doći u opasnost nakon što ga je odbacio njihov najveći sindikat FNV.

 Prema tekućem dogovoru, dob za umirovljenje članova državnog mirovinskog sustava AOW trebao bi se povećati sa sadašnje 65 godine na 66 godina u 2020 godini i zatim biti vezana za očekivano buduće trajanje života. Radnicima bi bio dopušten odlazak u mirovinu i u šezdesetpetoj godini ali uz smanjenu mirovinsku naknadu. Uz to, rast mirovina vezao bi se na tržišnu uspješnost.

Svi oni koji su živjeli ili radili u Nizozemskoj u nekom razdoblju svoga života najvjerojatnije će biti mirovinski osigurani u skladu sa Zakonom o nacionalnim mirovinama za starije osobe (AOW). Dakle, AOW je Nizozemska državna mirovinska shema za osobe stare 65 ili više godina. Iznos mirovine korisnika nizozemske AOW mirovine ovisi o osobnom imovinskom statusu i brojem godina provedenih u mirovinskoj shemi. Naprimjer, osoba koja je bila zaposlena  u Nizozemskoj u trajanju od 10 godina u nekom razdoblju svoga života, imala bi pravo po navršenih 65 godina života na AOW mirovinu od 10 x 2%, odnosno 20% pune mirovine.

U najvećem sindikatu navode kao glavni razlog odbijanja sporazuma da bi njime visina mirovine postala neizvjesna. Isto tako, oni misle da bi poslodavci još uvijek trebali sudjelovati u  financijskim rizicima svojih mirovinskih fondova. Sindikati tvrde da tekući mirovinski dogovor ohrabruje kockanje i kažnjava mirovinske fondove koji svoju imovinu ulažu konzervativno.