25.01.2012.

Kako živjeti poput bogataša

 

Najnovija studija objavljena u Velikoj Britaniji pokazuje da se jaz u očekivanom budućem trajanju života  između bogatih i siromašnih povećava. U dobi od 65 godina, osobe u najvišem društveno ekonomskom statusu u Engleskoj i Velsu žive dulje od onih u najnižoj grupi za približno 3,5 godine, što predstavlja povećanje jaza koji je prije 20 godina iznosio 2,3 godine.

Prije 20 godina, osoba rođena u najvišoj klasi mogla je očekivati da će živjeti u prosjeku 75,6 godina, 4,9 godina više od one u najnižoj društveno ekonomskoj klasi. Danas se očekuje da će osoba rođena u najvišoj klasi živjeti do 80,4 godine, odnosno 5,8 godina dulje od osoba iz najniže društveno ekonomske grupe.

 Slični rezultati objavljeni su i u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Finskoj. Da li to znači da su bogatiji i ovdje privilegiraniji od siromašnih? Možda i nisu.

Studija objavljena u Velikoj Britaniji otkriva da faktori rizika koji utječu najviše na trajanje životnog vijeka ne ovise o osobnom bogatstvu već su u gotovo potpunoj osobnoj kontroli. Ti faktori su pušenje, debljina i pijenje alkohola. Druge studije, u kojima su se istraživale razlike u ovisnosti o pušenju, pokazuju da nema razlike u duljini životnog vijeka između bogataša i siromaha.

Drugim riječima želite li živjeti dugo poput bogataša, prestanite pušiti, kontrolirajte svoju težinu i ograničite količinu unosa alkohola u svoje tijelo. Samim time postat ćete i bogatiji budući da ćete uštedjeti na nepotrebnim izdacima za cigarete, hranu i piće.