14.07.2011.

Mirovinsko ulaganje- ulaganje s višestrukim horizontima

Jedna od alternativa privatnog mirovinskog osiguranja je i samostalno upravljanje vlastitim mirovinskim portfeljom. Ovaj način skrbi za vlastitu mirovinu rezerviran je isključivo za osobe koje imaju dovoljno znanja i sposobnosti da sami ili uz savjet financijskog planera upravljaju sa vlastitom imovinom. Do sada je na području financijskih usluga bila mantra da se ulaganjima trebaju baviti samo financijski stručnjaci. Građani su sustavno indoktrinirani da njihov osobni angažman na području financijskih ulaganja može imati za njih katastrofalne posljedice. Posljednje dvije financijske krize pokazale su da su građani katastrofalno nastradali i pored svih savjeta financijskih stručnjaka. Kako bi se reklo Sapienti sat, odnosno pametnome jedna dosta!

Budući da je mirovinsko ulaganje dugoročne prirode ulagačima bi mogao biti zanimljiv članak objavljen u časopis Institutional Investor Guides: Trading, pod naslovom „Ulaganje s višestrukim horizontima: nova paradigma za dugoročne investitore“. Evo blic pregleda članka.

Ulagači nemaju jedinstveni investicijski horizont već višestruke investicijske horizonte istovremeno. Svaki dugoročni ulagač istovremeno je i srednjoročni odnosno kratkoročni ulagač. Ova činjenica ima značajne implikacije za alokaciju imovine i optimizaciju portfelja. Ukupni portfelj bi se trebao promatrati kao skup pod portfelja, svaki sa drukčijim vremenskim horizontom. Svaki od pod portfelja ima drukčije ulagačke ciljeve, očekivane povrate i drukčije zahtjeve koji se postavljaju na likvidnost. Veličina svakog pod portfelja uvjetovana je obvezama koje su postavljene pred ulagača. Pod takvim pretpostavkama, rizik nije standardna devijacija već „očekivani gubitak“, to jest vjerojatnost gubitka pomnožena sa iznosom gubitka.

 

[cijeli tekst..]

12.07.2011.

Švicarskim mirovinskim fondovina nedostaje “iskrenost i poštenje”

Na ovom portalu mogli ste pročitati pregršt informacija o stanju dobrovoljne mirovinske industrije u našoj zemlji. Da je u mizernom stanju i prepuna što objektivnih a što subjektivnih problema to znamo. Neće nas utješiti, ali je dobro znati da i u najrazvijenijim zemljama počinju otvoreno govoriti o svojim problemima. Posljednja financijska kriza do temelja je uzdrmala povjerenje u financijsku industriju i trebat će puno truda i angažmana da se ono, ako ne povrati a ono barem svede na prihvatljivu razinu. U tome svjetlu interesantno je pogledati kako se ponašaju mirovinski fondovi u jednoj od najbogatijih zemalja svijeta.

Nedavno je u Zurichu održana prva Swiss Pensions Conference u organizaciji Swiss CFA Societyja. Najzanimljivija je bila poruka koju su tamo iznijeli predstavnici mirovinskih fondova. Prema njima, švicarskom drugom stupu potrebno je malo više iskrenosti i poštenja kako u odnosu na ono što on obećava svojim članovima tako i u pretpostavkama koje se tiču povrata na ulaganja.

Čelni čovjek udruženja švicarskih mirovinskih fondova na sastanku je rekao da bi u izračunima naknada volio vidjeti realističnije pretpostavke na kojima se temelje naknade posebno imajući u vidu sadašnje ekonomsko okruženje kojim dominiraju niske kamatne stope. Na sastanku je rečeno i da mirovinski fondovi ne vode poštenu igru kada su u pitanju njihova zajamčena obećanja budući da se tu radi samo o nominalnim garancijama bez indeksacije.

[cijeli tekst..]