28.09.2017.

Zloupotreba starijih

Što se to dešava sa nama? Onda kada im je najpotrebnije i kada su najranjiviji, sve veći broj djece i unuka navaljuju na svoje ostarjele roditelje otimajući im njihovu ušteđevinu spremljenu za starost. I ne samo to, otimaju im njihovu samostalnost.

Tipično, kći ili sin zabrinuti za mentalno zdravlje svoje majke odlučili su konačno nešto poduzeti. Pomogli su spremiti svoju 88 godišnju majku u dom za starije i nemoćne osobe, preuzeli su plaćanje troškova smještaja i života u domu. Ali, isto tako, preuzeli su i njene financijske poslove, tekuće račune i štedne knjižice. I dok djeca tvrde da sve rade u najboljem interesu svoje majke ona se osjeća izdanom i bespomoćnom. Ne znam kako je to kod nas, ali mnogi u Kanadi tvrde da je financijsko iskorištavanje starijih osoba poprimilo endemijske razmjere. To može imati razmjere od uzimanja nekoliko dolara iz bakinog novčanika do otimanja cjelokupne imovine. Ima situacija kada su stariji prodali svoje kuće i stanove i koji su doslovno ostali na cesti jer su im djeca uzela svu imovinu.

I u svijetu i kod nas ovakve situacije postaju sve češće i čini se idu prije na gore negoli na bolje. Populacija osoba starijih od 65 godina postaje najbrže rastući segment društva, ali to ne prati socijalna politika zbrinjavanja starijih osoba u javnim institucijama. To pak posljedično pojačava pritisak na članove obitelji i može voditi rastu zloupotrebe starijih osoba. Mreža za financijsku zaštitu starijih osoba u SAD-u predviđa da će uzimanje novaca od mame i tate prerasti u “zločin stoljeća”. Da ne bi bilo zabune, ne postoji niti jedna kultura u svijetu u kojoj se ne događa zloupotreba starijih. To je financijska i psihološka zloupotreba, a kada ona nije djelotvorna pretvara se u fizičku.

Naravno, hvatanje u koštac sa takvim iskorištavanje je sve samo ne jednostavan zadatak. Kako stručnjaci poput pravnika ili zdravstvenog osoblja mogu utvrditi kada i u kojim slučajevima odrasla djeca iskorištavaju ostarjele roditelje, a kada ona uvode nužna ograničenja prema onima koji nisu više sposobni skrbiti sami o sebi. Kako se društvo ponaša i što poduzima u cilju zaustavljanja zlostavljanja ili pomaganja starijim roditeljima da iziđu na kraj sa svojom novom situacijom i ulogom kada su stariji uhvaćeni u mrežu bolne borbe za prevlast sa svojom djecom?

Nažalost, naše društvo uglavnom reagira samo na grubu silu, a rješavanje problema nježnih i nemoćnih stariji osoba prepušta se majci prirodi.

[cijeli tekst..]

26.09.2017.

Najisplativije ulaganje je ulaganje u vlastito zdravlje

Prema podacima koji su iznijeti u Bloomberg News-u, par 65 godišnjih umirovljenika koji su otišli u mirovinu ove godine trebat će 275.000 američkih dolara da pokrije troškove svoje zdravstvene zaštite tokom svoga umirovljeničkog života! Ova zadivljujuća cifra je oko 6 posto veća od one prošlogodišnje. Pojedinačna troškovi će iznositi polovicu ovog iznosa, premda će trošak za žene biti nešto veći od onoga za muškarce budući da one žive dulje. Moglo bi vam se učiniti da su novčani iznosi visoki no ove projekcije ne uključuju troškove boravka u domu za starije i nemoćne i troškove dugoročne njege!

Pa kakve to veze ima sa nama u Hrvatskoj. U današnjem svijetu koji teži globalizaciji i harmonizaciji ono što najrazvijeniji rade danas to ćemo mi raditi za tridesetak godina. Očigledno, troškovi zdravstvene zaštite će najvjerojatnije rasti i ubuduće.

No, bez obzira jeste li vrlo mladi ili u najboljim godinama vaša umirovljenička očekivanja trebaju biti usmjerena na putovanja i posjet gradovima koje želite upoznati, na učenje stranih jezika ili čitanje ili pisanje knjiga a ne na tjeskobno razmišljanje kakvog ćete zdravlja biti za 10, 20 ili 30 godina. Poklanjanje pažnje svome tijelu i duši danas znači više novaca za lijepe stvari sutra. Stoga, najbolje ulaganje koje netko može učiniti danas je ulaganje u vlastito zdravlje, ako je moguće.

 

[cijeli tekst..]