13.02.2012.

Zlatno pravilo planiranja privatne mirovine

Najbolji savjeti često su besplatni i zapanjujuće jednostavni. Takav je slučaj i sa planiranjem privatne mirovine.  Zlatno pravilo glasi: počni štedjeti što ranije i štedi dosljedno. No kao i kod svakog pametnog savjeta lakše ga je dati nego sprovesti u djelo. Stoga ne čudi da se vrlo malo ljudi strogo drži svog plana štednje.

Pokazuje se da je redovita i što ranija štednja tokom našeg radnog vijeka pojedinačno najznačajniji faktor u osiguranju privatne mirovine.

Naprimjer, počne li 25. godišnjak uplaćivati svaki mjesec iznos od 400 kuna kroz 40 godina u instrument koji nosi prinos od 2,5% godišnje, tada će u dobi od 65 godina imati 330000 kuna. Uspije li ostvariti ulaganje sa prinosom od 5% godišnje taj će iznos iznositi 610000 kuna.

Drugo pravilo financijskog planiranja mirovine glasi: ne radi to sam. Kao i u drugim, manje važnim situacijama, pokazuje se da takav pristup obično rezultira promašenim prilikama za bolje ulaganje sredstava, šlampavim planiranjem i nedisciplinom u provođenju zacrtanog plana štednje.  Da bi se to izbjeglo, treba se konzultirati sa profesionalnom osobom koja će biti u stanju postaviti jedinstveni program mirovinske štednje koji odgovara financijskim mogućnostima i stilu života svakog pojedinca. I što je možda još važnije, usaditi nužnu disciplinu u ostvarivanju zacrtanog mirovinskog plana.