02.02.2012.

Zapošljavanje starijih- Danska iskustva

 U nekim zemljama članicama Evropske Unije (EU),  posebno u Danskoj, situacija u zapošljavanju zaposlenika starijih od 50 godina života značajno se razlikuje od EU prosjeka. Stariji zaposlenici su na cijeni zbog njihovog iskustva i vještine na poslu.  U Danskoj je gotovo 58 posto osoba u dobi od 55 do 64 godine u aktivnom radnom odnosu. No, kao i uostalom u drugim zemljama stanovništvo je sve starije tako da su danas tri od deset Danaca stariji od 55 godina.

U budućnosti bi potražnja za zaposlenicima u poodmakloj životnoj dobi trebala biti veća negoli je to danas slučaj. Tvrtke jednostavno trebaju iskoristiti iskustva svojih starijih zaposlenika. Oni bi trebali preuzeti mentorske uloge u uvođenju početnika u svijet poslovanja i rada. U mješovitim grupama i mlađi i stariji mogu učiti jedni od drugih.

Dansko zakonodavstvo je priznalo te potrebe. Stoga su poduzeta zakonska ograničenja koja se odnose na prijevremeno umirovljenje a sve u cilju zadržavanja starijih osoba u radnom odnosu. Zakonske mjere poduzete su i na području rehabilitacije s ciljem poboljšanja zdravlja starijih osoba koje će im omogućiti da sudjeluju u procesu rada što je dulje moguće.

 

Danska vlada posebnu pozornost obraća na obrazovanje odraslih. Ukupno, na obrazovanje i školovanje zemlja troši 7,4 posto bruto domaćeg proizvoda. Veliki broj tečajeva i programa namijenjen je osobama starijima od 50 godina a sve u cilju njihovog integriranja u tržište rada.